[Review] ZEN8 swimtrainer

Als eerste blog meteen een product review, gewoon omdat het kan. Als triatleet zijn we immers allemaal wel in zekere zin gadgetfans. Maar is de Zen8 wel een gadget? Of is het echt een trainingshulpmiddel dat voor resultaten zorgt?

Tijdens de eerste lockdown  zag ik op social media voor het eerst gesponsorde berichten verschijnen van de Zen8. Na een eerst wat afwachtende houding, heb ik toch eens door geklikt. De website (www.zen8swimtrainer.com) prikkelde alleen maar mijn nieuwsgierigheid meer. De Zen8 oogt simpel en effectief. Ik besloot het er op te wagen en een aankoop te doen.

Iets meer dan een week geleden kwam mijn exemplaar toe. Logischerwijs maar handig in een eerder kleine doos . De Zen8 is immers geheel opblaasbaar.

Het pakket bevat:

 • 1x opblaasbare ‘bank’
 • 1x bankcover
 • 1x rekker en paddels  (met mooi opberg zakje)
 • 1x pomp
 • 1x badmuts

Aan de slag dus. We beginnen met het opblazen van de bank. De bedoeling is om de Zen8 eerst half op te pompen dan in de cover te stoppen en vervolgens verder te pompen. Met het pompje gaat het eerder langzaam. Het is bijna een training op zich ????. Ok ik heb vals gespeeld en ben uiteindelijk de compressor genomen. Maar de pomp werkt perfect, en is dus ideaal voor wanneer je de Zen8 mee zou nemen op bvb trainingsstage.

Eens opgepompt is de Zen8 meteen klaar voor gebruik. De rekkers bevestig je zeer eenvoudig aan een vast iets. Ik koos ervoor om een deur te nemen. Aan de rekkers hangen achteraan een handige lus en een knoop. Beiden zijn prima voor bevestiging aan een deur.

Let’s try. We gaan eens op de ’bank’ liggen. Het lijkt simpel maar is het niet. Echt stil liggen is niet mogelijk de eerste keer. Zo is de Zen8 meteen ook een core oefening, wat zwemmen eigenlijk ook is. Nu, een paar sessies later, kan ik zeggen dat ik er controle over krijg. Zen8 biedt een trainingsprogramma aan, een samenwerking met oa pro-athlete Kieran Lindars. Deze sessies zijn zeer handig als beginner. Gewoon om de Zen8 te verkennen en te leren gebruiken. Ik ben zelf ondertussen aan de slag gegaan om enkele sessies uit te werken. Maar misschien is dat mijn ervaring als trainer die me meteen creatief laat zijn.

Al ‘zwemmend’ voel je meteen alle zwemspecifieke spieren werken. Want de Zen8 is toch wel hard werken. Op een relatief korte termijn, in een sessie van 15 a 20 minuten kan je al heel veel doen. Eigenlijk kan je zelfs techniek specifieke oefeningen doen.

Is er dan geen enkel minpuntje? Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het niet kunnen kiezen van de rekker-sterkte een nadeel is. Voor mij is de meegeleverde rekker ideaal, maar ik denk voor sommige beginners is hij, volgens mij, net iets te straf. Wat mij ook af en toe stoorde is de hoogte van de ‘bank’. Ik heb lange armen, en kom af en toe tegen de grond, al went dat wel en pas je je ‘slag’ aan.

Samengevat:

PRO:

 • zeer compact (leeg)
 • zeer scherpe prijs
 • handig op te zetten
 • zeer zwemspecifiek

CONTRA:

 • geen keuze in rekker sterkte
 • bank net niet hoog genoeg

Wie nog vragen heeft over de Zen8, vuur ze gerust af. Ik zal ze met plezier beantwoorden.

Train ze!

Joris

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Soortgelijke berichten